top of page

Hoe het

allemaal begon

Ontstaan

In september 2013 is Oma’s Knopendoos begonnen aan de keukentafel van een één gezinswoning in Dronten. De buurvrouwen Mirjam Koens en Rowena Schat begonnen hier allerlei leuke dingen van knopen te maken.

Als bij toeval is het tot een bedrijf uitgegroeid. Mirjam is toegepast psycholoog en ervaren in het begeleiden van mensen. Yvette zat in haar laatste fase van het speciaal onderwijs en zocht een vervolgplekje die bij haar paste. 

Na een half jaartje is de Knopendoos naar een leuk gezellig gebouw verhuisd aan de Installatieweg in Dronten. Daar zitten we nog steeds. Er zijn meer begeleiders bijgekomen en ook meer medewerkers (cliënten). Het is een fijne kleine groep, die ervan houdt om in een gezellige, rustige sfeer dingen te maken met hun handen. Er zijn mensen bij gekomen die houden dingen met hun handen maken en van een fijne, gezellige sfeer en Rowena:
“Dat plekje vinden bleek moeilijker dan gedacht. We hebben best lang moeten zoeken. Ik had tijdens mijn schoolperiode al op veel plekken gekeken, maar nergens voelde ik me echt thuis of op mijn gemak. Het was te druk, te groot of het werk en de mensen stonden me niet aan. De tijd drong en ik moest eigenlijk van school af. Bij Mirjam was het rustig en overzichtelijk. Het voelde meteen vertrouwd. Ik had het gevoel dat ik gezien en gehoord werd en dat het echt om mij ging, en dat is wat ik precies nodig heb."

Dat niet alleen Rowena behoefte had aan een plekje waar ze gezien werd en zichzelf mocht zijn, bleek al gauw toen er een tweede vraag om dagbesteding kwam. Dit keer niet vanuit speciaal onderwijs, maar vanuit een zorginstelling. 

"De tweede medewerker was echt een heel ander persoon dan Rowena. Maar de behoefte was hetzelfde: kleinschalige overzichtelijke dagbesteding waar iemand in wie hij of zij is wordt gezien en erkend. Waar rust en overzicht heerst en iemand zichzelf kan zijn én worden. Waar het écht gaat om wie je bent. Waar je op je eigen tempo mag groeien en ontwikkelen. In onderling overleg zijn we van twee personen naar drie personen gegaan."

Bij twee personen is het niet gebleven. Inmiddels zijn we gegroeid naar een groep met een wisselende samenstelling. De huiskamer is verruild voor een knus pand op loopafstand van station Dronten. En Mirjam heeft versterking gekregen van Margo.

In plaats van wisselende groepsleiders zijn er vaste vertrouwde mensen, met af en toe ondersteuning van een stagiaire. De aanwezigheid van vertrouwde, toegewijde medewerkers wordt als meerwaarde ervaren door de medewerkers.

Ondanks de groei is de kleinschaligheid is gebleven.

 

"Die kleinschaligheid willen we ook houden, dat is de kern van ons succes en sluit aan op de basis die de medewerkers nodig hebben. Alleen op die manier kunnen we de persoonlijke aandacht en begeleiding aan elke medewerker geven".

 

Het is daarom ook de enige manier van werken die bij ons past. 

 

Margo
"De capaciteit van de mensen en het gebouw kunnen met gemak negen mensen aan. Maar dat is niet ons doel. De ideale samenstelling is vier tot zes personen op een dag, verdeeld over verschillende ruimtes. Hierdoor houden we de prikkels laag én is er voldoende ruimte voor sociale interactie. Dat de plek veilig en warm aanvoelt, is uiteindelijk het belangrijkste. Mensen moeten zich fijn voelen en met een blij gevoel naar huis gaan, pas dan is groei en ontwikkeling mogelijk. Kleinschaligheid is daarbij voor onze medewerkers essentieel." 


Mirjam
"Bij elke aanmelding kijken we naar de persoon en zijn of haar behoefte, dit leggen we naast de samenstelling van de groep op dat moment. Het gevoel van veiligheid en rust moet gewaarborgd blijven. Als de groep daardoor een poosje wat kleiner is dan gebruikelijk op een dagbesteding, dan is dat maar zo. Zijn er mensen die elkaar aanvullen en samen iets moois neer kunnen zetten, dan geven we daar de ruimte aan. Die flexibiliteit houden we graag vast. Want uiteindelijk draait het erom wat elk individu uit zichzelf haalt. De groep is daar ondersteunend aan."

Nieuwsgierig geworden? Kom gerust eens sfeerproeven of op gesprek! Bel Mirjam:

(06) 41 28 34 84 of Margo (06) 39 21 90 66

Omas Knopendoos

Installatieweg 31

8251 KP  Dronten

info@omasknopendoos.nl

(0321) 383 101

Mirjam (06) 41 28 34 84

Margo (06) 39 21 90 66

bottom of page